در این وبلاگ مطالب مختلف مربوط به افغانستان در مجموع و مخصوصاً هزاره ها در سراسر جهان، سایر مطالب و یادداشت های شخصی به نشر میرسد.
سلام هزارستان چشم براه نظرات، پیشنهادات و انتقادات سازندۀ شماست، و هم چنان از قلم بدستان گرامی میخواهد که دست نوشته هایشان را برای سلام هزارستان بفرستند تا زینت بخش صفحات آن گردد.

۱۳۹۱ تیر ۲۹, پنجشنبه

بازگشت طالبان، کابوس یک هنرپیشه زن: مصاحبه اختصاصی با سحر پرنیان


سحر پرنیان:
 متاسفانه در جامعه ای چون افغانستان تولد یک دختردرفامیل مساوی به سرافکندگی آن فامیل است. وقتی تولد یک دختر به این اندازه غم انگیز باشد، میتوان تصور کرد که ورزشکار بودن چقدر سخت و هنرپیشه بودن سخت ترازآن میباشد. البته خوشبختانه من در فامیلی متولد شدم که پدرم علاقه خاصی به ورزش داشت و با تشویق او توانستم که به رشته ورزشی مورد علاقه ام بپردازم اما اگربخواهم دریک جمله همه اینها را خلاصه کنم، میتوان گفت تجربه خیلی سختی است...

شبکه ی سراسری مردم هزاره: یکی از دست آورد های ارزشمند ده سال اخیردرکشور، ایجاد رسانه های متعدد خصوصی صدا- تصویری و شگفتن گل استعداد های نهفته درعرصه های سینما و تلویزیون است. آزادی نسبی ای که برای زنان فضای نسبتا بازی را بوجود آورده است، تا درعرصه های هنر، ورزش، علم و کار دوشادوش مردان حضور یابند، ازدیگر ارزش های این دوره به شمارمی آید.

از سوی دیگر، مردم هزاره، که طی سالهای زیاد، زیرحملات تبلیغاتی دشمنان مختلف شان قرارداشته اند و همواره از یادآوری دست آوردهای مهم آنان چشم پوشی شده است، حد اقل دراین ده سال اخیرنشان داده اند که آنها میتوانند افغانستان را سربلند سازند، همانطوری که تا کنون درعرصه های مختلفی چون، فرهنگ، هنر، ورزش، اقتصاد، صلح، امنیت، ابتکار، خلاقیت، اختراع و دموکراسی و شکوفایی برای افغانستان افتخارات چشم گیری کسب کرده اند. ازاینرو، شبکه سراسری مردم هزاره، وظیفه خود میداند تا شخصیت ها، استعدادهای جوان، دانشمندان، ورزشکاران، هنرمندان و فعالان عرصه مدنی و سیاسی جامعه سرفراز هزاره را به تمامی مردم افغانستان معرفی نموده و ازدست آورد هایشان تقدیر به عمل آورد.
در این میان، یکی از گل های شگفته که درزمان کوتاهی، توانسته است به محبوب ترین چهره سینمای جوان افغانستان تبدیل گردیده و در قلب میلیون ها بیننده تلویزیون را شاد سازد، سحرپرنیان است. این هنرپیشه جذاب و خوش طبع، نه تنها هنرپیشه که ورزشکار هم است.
سحر پرنیان، هنرپیشه جوان و با استعداد افغانستان دراین اواخر درخشش تابناکی درسینما و تلویزیون افغانستان دارد. علاوه بر بازی درچند فیلم بلند و کوتاه داستانی، این هنرپیشه و ورزشکار با استعداد اکنون یکی از چهره های شناخته شده درسریالهای تلویزیونی افغانستان است. زیبایی خداداد، استعداد فوق العاده در هنر، طرز صحبت دلنشین واعتماد به نفس کامل ازجمله مشخصاتیست که سحرپرنیان درسریالها از خود نشان داده است.
خانم پرنیان هرچند به صورت اتفاقی وارد دنیای بازیگری شده است، اما این بانوی جوان، با استعداد خاصی که دارد، درکوتاه مدت توانسته است خود را با تکنیک های مختلف بازیگری آشنا ساخته و درنقش های متفاوتی جایگاهش را در سینمای جوان افغانستان ثابت کند.
کارموفقانه با هنرپیشه های با سابقه تیاتر و تلویزیون کشور چون استاد قادرفرخ نشان دهنده استعداد عجیب بانو پرنیان است.
“هیچ لند” یا “وزارت خانه”، “بین من و تو”، “بهشت خاموش” ، “جنجال سرجنجال” و “ازمن چرا میرنجی” ازجمله سریالهایی اند که سحرپرنیان به خوبی درآنها درخشیده است.
این بانوی افتخارآفرین هزاره تنها به عنوان چهره ی محبوب درسینما و تلویزیون نیست که علاقه مندان زیادی دارد، بلکه درورزش هم تا کنون دست آورد های زیادی برای افغانستان کسب نموده است که خود باعث سربلندی کشوراست.
سحرپرنیان قبل از بازیگری به تصویربرداری میپرداخته است که درحین کار توجه بعضی از کارگردانان را به خود جلب نموده و پیشنهاد بازیگری برایش داده شده است. پرنیان ازاین فرصت بدست آورده استفاده خوب نموده و با اولین کارهایش، استعداد خارق العاده اش را به نمایش گذاشته است.
بانو پرنیان هرچند می پذیرد که درجامعه ی سنتی افغانستان، دخترمتولد شدن، یعنی به صورت طبیعی محروم بودن ازبسیاری ازحقوق اولیه انسانی، ولی با آنهم باور دارد که با ورزش و سینما می توان این نوع طرزنگرش به زنان را درجامعه تغییرداد، اما با متحمل شدن سختی های بی شمار و زمان طولانی.
این بانوی زیبا و با استعداد، بخاطر فعالیت های سینمایی و تلویزیونی اش، تاکنون چندین باراز سوی بنیادگرایان کوردل تهدید به مرگ شده است و از سویی هم اذیت و آزار درمسیرخانه تا محل کارحوصله اش را به تنگ آورده است، اما سحرپرنیان قبل از ورود به عرصه سینما، با آگاهی کامل از سختی ها و مشکلات این عرصه، با دو سپرآهنین خود را مسلح ساخته و وارد میدان شده است؛ سپراول، هدف والایی که درسردارد، روشنگری و خدمت به مردم افغانستان از طریق هنرسینما و سپر دوم اراده قوی و شکست ناپذیری که دراین راستا دارد.

درخلال صحبت هایی که با سحرپرنیان داشتیم، یکی از هراسهای هولناکی که مانند کابوس ترسناکی اورا می آزارد، بازگشت مجدد طالبان است و آرزو میکند که طالبان دوباره برسرقدرت بازنگردند تا آزادی های نسبی زنان و رسانه ها دوباره ازآنها سلب نگردد.
اما این تنها خانم پرنیان نیست که ازاین بابت هراسان است، بلکه اکثرزنان افغانستان که در این ده سال گذشته به آزادی نسبی ای دست یافته اند، هرگز نمیخواهند که افغانستان دوباره لانه ی امنی برای ترور و وحشت گردد.
با همه امیدها و یاس ها درمورد آینده افغانستان پس از ۲۰۱۴ بسیاری از زنان هنرمند، هنرپیشه، ژورنالیسـت، ورزشکار، خبرنگار و یا هم کارمند درادارات دولتی، از این بیم دارند که پس از سال ۲۰۱۴ مبادا دست آورد هایی که در این ده سال اخیر درزمینه آزادی بیان وحقوق زنان کسب گردیده است، با قدرت گرفتن مجدد طالبان دوباره از آنها سلب گردد.
درپی سلسله برنامه معرفی نویسندگان، هنرمندان، و افراد با استعداد مردم هزاره، اینبار شبکه سراسری مردم هزاره گفتگوی کوتاهی را با بانو سحرپرنیان هنرپیشه و ورزشکار صاحب نام افغانستان انجام داده است که درزیرمیخوانیم.
“با سینما میتوان فرهنگ را غنی ساخت و تغییرات اساسی درجامعه به وجود آورد” یکی از پاسخ های بانو سحر پرنیان به سوالات ما است.
دراین گفتگوی کوتاه و دوستانه، طرز دید زیبا و ظریف این بانوی جوان و افتخارآفرین افغانستان نسبت به سینما و تعریفی که از سینما دارد، تحسین برانگیزاست. دراین گفتگو، خانم پرنیان، از زندگی میگوید، از عشق و ازکارش درعرصه سینما، ازمشکلات و چالش ها، ازجنجال ها و از دغدغه ها و از شادی ها و غم هایی که هنرپیشه زن میتواند داشته باشد.
گفت و گو با سحر پرنیان
سوال: زن بودن، ورزشکار بودن و هنرپیشه بودن درکشوری چون افغانستان را چطور تجربه می کنی؟
سحر پرنیان: متاسفانه در جامعه ای چون افغانستان تولد یک دختردرفامیل مساوی به سرافکندگی آن فامیل است. وقتی تولد یک دختر به این اندازه غم انگیز باشد، میتوان تصور کرد که ورزشکار بودن چقدر سخت و هنرپیشه بودن سخت ترازآن میباشد. البته خوشبختانه من در فامیلی متولد شدم که پدرم علاقه خاصی به ورزش داشت و با تشویق او توانستم که به رشته ورزشی مورد علاقه ام بپردازم اما اگربخواهم دریک جمله همه اینها را خلاصه کنم، میتوان گفت تجربه خیلی سختی است.

سوال: متولد چه سالی هستی و از چه زمان بازیگری را آغاز کرده ای؟
سحر پرنیان: متولد سال ۱۳۷۰ هستم و بازیگری را از سال ۱۳۸۶ آغاز کرده ام.
سوال: به سیاست هم علاقه مندی؟
سحر پرنیان: بله، علاقه مند هستم زیرا درجامعه کنونی ما آگاهی از مسایل سیاسی یکی از نیاز های اساسی و مبرم می باشد. اما شخصا خودم گرایشی به کدام حزب ندارم ولی علاقه مند به مباحثات سیاسی هستم و حتی المقدور در مباحثات سیاسی اشتراک میکنم.
سوال: به چه موسیقی گوش میدهی و آوازخوانان مورد علاقه ات کی ها اند؟
سحر پرنیان: من موسیقی آرام را دوست دارم و موسیقی ای که مرا آرامش دهد. آوازخوانان مورد علاقه ام، احمد ظاهر گوگوش، معین و داریوش هستند.
سوال: نظر فامیل و نزدیکان تان درمورد بازیگری ات چیست؟
سحر پرنیان: از نظر فامیلم سینما یک رشته مقدس است. هرچند اعضای فامیل و نزدیکانم می گویند کارم خوبست، اما شخصا خودم را هنوز درحد حرفه یی نمی بینم و نیاز به تلاش بیشتر دارم که با یاری خداوند به موفقیتهای بزرگی برسم و هدف من هم همین است.
سوال: در زندگی از چه چیزی بیشتر لذت میبری؟
سحر پرنیان: از تفریح رفتن با فامیلم و خوشحالی مردم را که میبینیم، خصوصن وقتی که میبینم کودکی مرا میشناسد و یا شخصی مسن که مرا میبیند احترامم میگذارد واقعن لذت میبرم به طور مثال چندی پیش یک تماس از شخصی مریض داشتم که علاقه مندی اش را برای دیدن برنامه هایم ابراز کرد و آنرا یک تسکین پنداشت که واقعن برایم باورنکردنی بود.

سوال: درعرصه بازیگری چه کسی از فامیل حامی ات بوده است؟
سحر پرنیان: پدرم حامی اصلی من در همه عرصه های زندگی ام، هم هنر و هم ورزش بوده است.
سوال: به “تقدیر” و “قسمت” اعتقاد داری یا می گویی سرنوشت را باید ازسرنوشت؟
سحر پرنیان: من شخصا به تقدیر و قسمت اعتقاد ندارم چون این کارکردها و خصوصیات انسان است که سرنوشت آنها را مشخص می سازد.
سوال: چند خوبی وچندی بدی افغانستان را نام ببر.
سحر پرنیان: عمدتا از خوبی های افغانستان بگویم، مردم ما خوب و مهمان نوازهستند، از طبیعت زیبای افغانستان خوشم می آید. کشور ما سرزمین کهن و مردمانی هنرو ادب پرورو دارای دانشمندان بزرگی درگذشته بوده است. ولی از طرف دیگرمتاسفانه، تبعیض سیستماتیک، جنگ و تروریزم همچنان جان افراد بی گناه را گرفته و بیکاری و فقر و فساد اداری درافغانستان بیداد می کند.
سوال: اگرکس دیگری می بودی،چه آرزویی داشتی؟
سحر پرنیان: من هرگز آرزوی اینرا نداشتم که کس دیگری باشم، چرا که شخصیت خودم را می پسندم و آرزو دارم همیشه همین سحرپرنیان درکنار فامیلم باشم.
سوال: ازآمدن دوباره طالبان چه اندازه هراس داری؟
سحر پرنیان: آنقدر ترس و هراس دارم که توان نوشتن و به زبان آوردن آن را ندارم، جون من یکی دوبار از طرف طالبان از آدرس های نا مشخص تهدید به مرگ شده ام و هنوز هم با ترس و هراس زندگی خود را به پیش میبرم.
سوال: بزرگترین آرزویت چیست؟
سحر پرنیان: آزادی و سربلندی کشورو مردمم.
سوال: اگر فشرده تعریف کنی، برای خودت سینما یعنی چی؟
سحر پرنیان: سینما یعنی واقعیت های را به تصویر کشیدن.
سوال: چرا بازیگری؟ انتخاب یا تقدیر؟
سحر پرنیان: بازیگر شدن من اتفاقی بود، من اصلن تصورش را هم نمی کردم که روزی هنرپیشه شوم، خلاصه فرصتی بود که برایم مهیا شد و من هم نهایت استفاده را ازآن بردم.

سوال: آیا پیشبرد همزمان دو رشته، ورزش رزمی و بازیگری درسینما کار دشواری نیست؟

سحر پرنیان: نخیر! به نظر من کار دشواری نیست. اگر علاقه مند هردو رشته باشید مشکلی نیست بلکه لذت بخش هم هست. چون خودم از ورزش انرژی میگیرم و این انرژی را به صورت مثبت به سینما انتقال میدهم اگرازدید سنتی مرد افغانستان ببینیم کارکردن در این دورشته کارخانم ها نیست.

سوال: در زمان انتخاب فیلمنامه چه معیارهایی را مدنظرمی گیری؟
سحر پرنیان: اولین و مهمترین چیز برایم فیلمنامه است و محتوای فیلم و نقشی که به من داده میشود که به روحیه و کرکتر من سازگارباشد. کارگردان فیلم نیز برایم مهم است که چی کسی باشد.
سوال: کدام یک ازهنرپیشه های مشهورسینمای جهان را دوست داری و چرا؟
سحر پرنیان: بیشتر از آنجلینا جولی خوشم می آید چون شخصیت محترمی دارد و نقش های متفاوتش را به درجه احسن آن ایفا می کند.
سوال: ازبین کارگردانان مشهورجهان کارگردان مورد علاقه ات کیست؟
سحر پرنیان: حاتمی کیا، اکیرا کروساوا، جیمزکامرون و نابغه سینما، چارلی چاپلین.
سوال: درباره فیلم های هندی نظرت چیست؟
سحر پرنیان: اکثر فیلم های هندی مزخرف ترین فیلم ها درجهان اند چون واقعیت ها را به تصویرنمی کشند، همه محتوای فیلم های هندی تخیلی اند و هیچ شباهت به زندگی واقعی مردم هند ندارد.
سوال: دربازیگری ات ازچه ابزاری کمک می گیری؟
سحر پرنیان: از ابزار خاصی استفاده نمیکنم. فقط از احساسات درونی خود یعنی نقشی که برایم داده میشود مدتها آن نقش را در درون خود پرورش می دهم که درهنگام ایفای آن به مشکلی برخورد نکنم.
سوال: منحیث بازیگر زن درافغانستان، تا کنون بزرگترین چالش برایت چه بوده است؟
سحر پرنیان: دیده گاه منفی مردم سنتی کشور ما درمورد بازیگران زن بزرگترین چالش برایم بوده است.
سوال: از بین کارگردانان افغانستان کارکدام یک را بیشترمی پسندی؟
سحر پرنیان: آقایان صدیق برمک و احمد علمی.
سوال: آینده سینمای افغانستان را چگونه می بینی؟
سحر پرنیان: از نظر من و تجربه ای که در این چند سال در عرصه سینما داشته ام، آینده درخشانی را می بینم و این را هم خوب درک میتوانم که آینده افغانستان و همچنین هنرسینما و سایر هنرها در این کشور رو به بهود است.
سوال: آیا اگر روزی در خارج ازافغانستان، چه درهند چه دراروپا یا آمریکا برایت پیشنهاد بازیگری داده شود، بازی خواهی کرد؟
سحر پرنیان: بله! چرا نی، چون هدف من نشان دادن استعداد بانوان افغانستان به جهانیان است، پس با کمال میل قبول خواهم کرد.
سوال: اگر بتوانی خودت فیلمی بسازی، روزی این کار را خواهی کرد؟
سحر پرنیان: بله من همیشه درفکر فیلم ساختن هستم و کمک خداوند بزرگ درآینده نه چندان دور این کار را هم تجربه خواهم کرد.
سوال: به نظرت با سینما چه کارمیتوان کرد؟
سحر پرنیان: با سینما میتوان فرهنگ را غنی ساخت، می توان تغییرات بسیار اساسی درجامعه به وجود آورد.
سوال: تشکر بانو سحر پرنیان، ازمصاحبه و از وقت گرانبهای تان برای خوانندگان سایت مردم هزاره.
سحر پرنیان: خواهشم می کنم تشکر از شما.
سریال های تلویزیونی ای که سحر پرنیان درآنها نقش دارند، عبارتند از:
“بهشت خاموش” که (درام خانوادگی) ودر۲۵ قسمت است،
“بین من و تو” نیز (درام خانوادگی) است و دربیست قسمت مسئله حقوق زنان را به تصویرمی کشد.
“هیچ لند” یا “وزارت خانه” (کامیدی) ۸ قسمت
جنجال سرجنجال (درام خانوادگی)
ازمن چرا میرنجی (درام خانوادگی) ۲- ۳ قسمت آخر
سپر (درام خانوادگی) بیشتر ۲۰ قسمت
بعضی از فیلمها:
چوپان (فیلم بلند) به کارگردانی صدیق عابدی
پیوند (فیلم بلند) به کارگردانی سلیم شاهین
زیرچادری (فیلم کوتاه) به کارگردانی نعیم کریمی
موضوع فیلمها: معمولا فیلم هایی که سحرپرنیان درآنها نقش ایفا می کنند، موضوع و مشکلات زنان را دربرمی گیرند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر